Szerencsejáték az Egyesült Királyságban – Változó szabályok 2022. szeptembertől

Az Egyesült Királyság online szerencsejáték-piaca az egyik legjobban teljesítő piac a világon. Az Egyesült Királyság uralja Európa online szerencsejáték-piacát, 2020-ban a teljes online szerencsejáték-bevétel több mint 30%-át adja, és évről évre folyamatos növekedést mutat.

A változások idővonala 2020-tól

2020 áprilisától 2021 márciusáig az Egyesült Királyság online szerencsejáték-piaca 6,9 milliárd font bruttó szerencsejáték-bevételt ért el, ami 18,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Ebből az online casino oldalak tették ki a túlnyomó többséget, 4,0 milliárd fontot termelve a GGY-ben. Ezt követi a sportfogadás és a bingó a Gambling Commission szerint.

Amióta a 2005-ös Szerencsejáték-Törvény (Gambling Act) hatályba lépését követően teljes mértékben szabályozottá vált, az online szerencsejátékok száma folyamatosan nőtt az Egyesült Királyságban, és a sportfogadás, az online kaszinók és a bingó is széles körben elérhetővé vált. A jelentések szerint 2021-től több mint 2439 szerencsejáték-szolgáltató van jelen az Egyesült Királyság piacán, amelyek túlnyomó többsége iGaming szolgáltatásokat kínál.

Mint minden más szabályozott piacon, az Egyesült Királyságban is tapasztalhatók súrlódások az üzemeltetők és a szabályozók között. Az Egyesült Királyságban az online szerencsejáték-szabályozás már jó ideje jelen van, és némileg kétélű kardot jelent az üzemeltetők számára – egyes szabályozások előnyöket biztosítanak, mások viszont korlátozzák az üzemeltetők szabadságát.

Például a szigorú, a kiskorú szerencsejátékok elleni és a biztonsági előírások miatt az üzemeltetőknek erős folyamatokba kell befektetniük. Ez azonban hosszú távon előnyös számukra, mivel ezek a folyamatok segítik a kiskorúak szerencsejátékának és a csalásnak az elrettentését. Ezzel párhuzamosan vannak olyan szabályozások is, amelyek nem kedveznek az üzemeltetőknek, mint például a reklámozásra vonatkozó számos korlátozás.

Miért kell szabályozni az online szerencsejátékot az Egyesült Királyságban?

A szabályozás kulcsfontosságú az Egyesült Királyság online szerencsejáték-piaca számára. Ez mind az üzemeltetők, mind a játékosok számára előnyös, a szabályozás középpontjában pedig minden fél biztonsága áll. Ez olyan fontos pontokat elősegítő szabályozásokon keresztül valósul meg, mint a csalás megelőzése, a kiskorúak elleni szerencsejáték-folyamatok és a pénzmosás.

Mivel az online szerencsejátékok könnyen elérhetőek, ezek mindegyike – és még sok más – létfontosságú. A kiskorú felhasználók könnyen felnőttnek adhatják ki magukat, így érthető, hogy miért voltunk tanúi a személyazonosság ellenőrzését és más kiskorúak elleni szerencsejáték-ellenes eszközöket bevezető szabályozások bevezetésének. Ugyanebben a megvilágításban az online szerencsejátékok “tisztára mosása” a pénz “tisztára mosására” gyakori bűncselekmény, ezért számos szabályozás a pénzmosás elleni folyamatokra összpontosít.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy a sportesemények hogyan hatnak az online szerencsejátékokra, és miért létfontosságú a szabályozás ebben a szegmensben. Az Euro 2020 során óriási mértékben megnőtt a játékosok ellenőrzése, és a torna során több millió fontot tettek fel. Egy ilyen forgalmas időszakban, amikor a szolgáltatókat túlterhelhetik a játékos-feliratkozások, a csalók könnyen megpróbálhatnak átcsúszni a lőréseken.

Online szerencsejáték az Egyesült Királyságban

A Gambling Commission az Egyesült Királyságban a szerencsejátékok legfontosabb szabályozója, mind a hagyományos, tégla és habarcsos, mind az online szerencsejátékok tekintetében. Akkor jött létre, amikor a 2005-ös szerencsejáték-törvény törvényerőre emelkedett, és a technológiával, különösen az online szerencsejátékokkal lépést tartva frissítette a szerencsejátékokra vonatkozó törvényeket és rendeleteket.

Az Egyesült Királyságban számos különböző törvény és szabályozás vonatkozik a szerencsejátékokra. Ezek középpontjában olyan pontok állnak, mint a csalás megelőzése, a kiskorúak elleni szerencsejáték, az ügyfél megismerésére vonatkozó követelmények, a pénzmosás elleni ellenőrzések, az üzemeltetői reklámkorlátozások és még sok más. A legfontosabb szabályozások a Szerencsejáték Bizottság weboldalán, valamint a 2005-ös szerencsejáték törvényben találhatók.

A legszembetűnőbb szabályozások közé tartoznak az ügyfelek személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó követelmények. Biztosítják, hogy alapos beszállási folyamat során ellenőrizzék az ügyfelek személyazonosságát, mielőtt engedélyeznék a szerencsejátékot, ami magában foglalja az életkor ellenőrzését, a név, a cím és a születési dátum ellenőrzését a beszállási folyamat során.

A személyazonosság-ellenőrzési követelmények a játékosok és az üzemeltetők számára egyaránt jelentenek pozitív és negatívumot. Egyrészt mindketten nagyobb védelmet élveznek, mivel a kiskorú vagy veszélyeztetett felhasználók nehezebben tudnak játszani. Ugyanakkor ezek a követelmények meghosszabbítják a belépési folyamatot is, ami mindkét fél számára negatív. A játékosok unatkozhatnak a várakozás közben, hiányozhatnak a szükséges dokumentumok, vagy küszködhetnek a folyamattal, ami potenciálisan elfordíthatja őket a szerencsejátékos weboldaltól, és az üzemeltető számára ügyfélveszteséget jelenthet.

Az Egyesült Királyság szerencsejáték-bizottságának új szabályai 2022 szeptemberében

Változások jönnek az Egyesült Királyság szerencsejáték-piacán: a Szerencsejáték Bizottság új szabályokat vázolt fel, amelyek 2022. szeptember 12-én lépnek hatályba.

A szabályok célja a veszélyeztetett ügyfelek védelme, és megkövetelik az üzemeltetőktől, hogy:

  • Legalább a kockázati mutatók egy meghatározott körének nyomon követése, amely azonosítja a szerencsejátékok károkozását a mentális egészségben.
  • Jelöljék meg a kockázati mutatókat, és kötelezzék őket az időben történő intézkedésre.
  • Automatizált folyamatok bevezetése a károsodásra utaló erős indikátorok esetében
  • a marketing és az új bónuszok igénybevételének megakadályozása a veszélyeztetett ügyfelek számára.
  • Az interakciók értékelése és annak biztosítása, hogy a szolgáltató legalább a problémás szerencsejáték szintjén interakcióba lépjen a fogyasztókkal az adott tevékenységre vonatkozóan.
  • Bizonyítékot szolgáltat a szerencsejáték-bizottságnak a magas kockázatú fogyasztói interakciókról.
  • Mindig megfeleljen ezeknek a követelményeknek, beleértve a harmadik fél szolgáltatók megfelelőségének biztosítását is.

Ezek a változások csak a kockázatos ügyfeleket érintik, így nem valószínű, hogy jelentős hatással lesznek az Egyesült Királyság online szerencsejáték-piacára, bár még korai ebben állástfoglalni.

Similar Articles

Recent Post

All Categories